jueves, 13 de diciembre de 2012

Carta del Comité a Alberto Fabra


COMITÉ D'EMPRESA DE RTVV
València 13 de desembre de 2012

A l'atenció del Molt Honorable President de la Generalitat, Alberto Fabra Part

Radiotelevisió Valenciana, un servei fonamental per a garantir el dret constitucional dels valencians a la informació veraç i en la llengua pròpia de la Comunitat, es troba actualment en un dels moments més delicats de la seua història, en un limb legal, i amb els treballadors sotmesos des de fa quasi dos anys a un autèntic calvari per les decisions que han anat prenent els successius governs i la direcció de l'empresa i que amenacen el nostre futur laboral.
Des de l'anunci oficial de la modificació de la llei de RTVV a finals de l'any passat i després de la comunicació per part de la direcció de l'empresa, el 9 de gener de 2012, de la posada en marxa del procés per a presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació, ens hem adreçat a la Presidència de la Generalitat en diverses ocasions per a demanar-li que estudiara altres alternatives viables per al futur de la radiotelevisió pública valenciana i que no generaren la convulsió laboral que ha provocat l'ERO.
A pesar que algunes de les nostres propostes han sigut escoltades i arreplegades pel Consell Valencià de Cultura, el Consell Econòmic i Social i per gran part de l'espectre polític i social, la nova Llei de RTVV, que permet la privatització de part del servei, va eixir endavant sense el desitjable consens que havia fet possible el naixement de la radiotelevisió pública valenciana el 1984.
En paral·lel, els treballadors hem patit un procés d'ERO en que la direcció i el despatx privat  Garrigues, contractat per més de 400.000€ de diners públics, no han mostrat en cap moment la més mínima voluntat negociadora ni d’escoltar alternatives que no passaren pel comiat de prop de 1.200 treballadors i la privatització de les seues funcions. Una actitud que ha provocat mobilitzacions al carrer i què tot el procés es trobe ara en els tribunals i amenace amb centenars de demandes individuals en el futur. 
Els fets que han anat succeïnt-se des de l'aprovació de l'ERO, en una reunió del Consell d’Administració celebrada de forma inusitada en la matinada del 22 d'agost, han demostrat que el procediment s'havia fet de forma precipitada i sense tindre en compte la realitat de RTVV ni un projecte ben el·laborat sobre el seu futur. Contràriament, només han servit per incrementar la gravíssima situació d'angoixa que viu el conjunt de treballadors de RTVV, han dificultat el treball que han de fer la ràdio i la televisió per a donar servei als valencians i han empitjorat considerablement la imatge -ja molt danyada- que l'empresa té en la societat.
A tot això cal afegir, la dimissió recent del director general de RTVV, José López Jaraba. Una renúncia demanada pels  treballadors des de fa molts mesos que, lamentablement, ha arribat tard i sense explicacions coherents, i que augmenta la sensació de caos i desgovern en RTVV.  López Jaraba ha sigut un gestor nefast de l'empresa,  la qual  ha deixat en mínims d'audiència i credibilitat per la insuportable manipulació informativa i pel malbaratament de diners públics en casos com la compra de documentals a la productora Triskel. El més greu, no obstant això, va ser la seua actuació en el cas Vicente Sanz, que hauria d'haver comportat la destitució immediata del Sr. Jaraba per part de la Generalitat, en lloc de permetre que abandone ara la RTVV, després que els jutges acaben d’admetre a tràmit la consideració que l’empresa puga ser responsable civil dels delictes dels quals està acusat l'exsecretari general. 
Convindrà amb els representants dels treballadors que tant la gestió de Jaraba com el procés de l'ERO han sigut altament negatius per a redreçar el camí de RTVV i aconseguir que recupere la confiança dels ciutadans perduda els últims anys, ajude a potenciar la nostra llengua pròpia i ho faça amb un cost equilibrat entre l'actual situació econòmica i el servei que ha de donar al conjunt de la ciutadania valenciana.
Aprofitem esta carta per reiterar-li la petició d’una entrevista, que fins ara mai ens ha concedit. Els treballadors de RTVV volem explicar-li la importància social d’esta radiotelevisió i la situació que estem vivint en els últims mesos. De la mateixa manera, volem traslladar-li els plantejaments que el comité d’empresa ha proposat sense èxit en la mesa de negociacions.
Per tot això, li reclamem que paralitze immediatament el procés per acomiadar més de 1.100 treballadors, retire l'ERO i òbriga la negociació d'un nou projecte de viabilitat per a la ràdio i la televisió pública que no genere un trauma social i laboral i permeta donar el servei públic d'informació i la presència del valencià en els mitjans audiovisuals i en les xarxes de comunicació al qual tenen dret els ciutadans de la Comunitat Valenciana. En eixe camí, tal com li hem comunicat de forma reiterada els últimes mesos, estem convençuts que ens trobarà als treballadors de RTVV i que junts podrem trobar un model sostenible i de futur per a RTVV.

Atentament
Salut Alcover Bendicho, Presidenta del Comité d’Empresa de RTVV 



No hay comentarios:

Publicar un comentario