lunes, 22 de octubre de 2012

Article de Rafa Xambó en Levante


El mercenari i els col·laboradors necessaris


L´any 2003, provinent directament de Madrid, aterrava a València José López Jaraba per a fer-se càrrec de l´edició local del diari madrileny i dretà ABC. Com és ben sabut, no cal cap coneixement de la realitat valenciana per a dirigir sucursals de la dreta mediàtica espanyola, la tasca fonamental de les quals és portar-se bé amb els amos d´ací i d´allà i cobrar les ajudes i subvencions pertinents. Fou així com fins el 2006 va contar les glòries de Francisco Camps i el PP des del seu diari. Després, l´intrèpid periodista desapareix de l´escena valenciana per a tornar a la seu de Madrid alhora que es deixa caure per tertúlies polítiques d´alt nivell com les de TeleMadrid o Intereconomía. 

Degué deixar molt bon record dels seus serveis al palau de la Generalitat perquè reapareix per ací el 2009 al front del canal de notícies de RTVV Nou/24. Ser madrileny, de dretes i no entendre el valencià semblen mèrits més que suficients per a dirigir un canal públic de notícies en valencià. Al cap de poc temps, el mateix 2009 és nomenat director general de RTVV quan el presumpte corrupte i lladre Pedro García «cesa a petición propia» que dirà l´ABC „el director general quan la visita del Papa i les operacions de l´«amiguito del alma» en el cas Gürtel. Al president Camps no li importa nomenar per a un càrrec públic tan important a un senyor, López Jaraba, que no havia fet declaració de renda l´any 2005 i que en la mateixa època en què torna per València és citat 23 vegades al BOE pels seus deutes amb Hisenda. Insòlita manera de gratificar un comportament tan criticable. 

A partir d´aquest moment, López Jaraba es destapa com el mercenari imprescindible al servei de Camps i la manipulació informativa. Malgrat tota la retòrica d´estalvi, el deute de RTVV continua creixent sota la seua direcció i només estalvia en audiència que va caient fins aconseguir els índexs més baixos de la història de la cadena. Continua contractant amb les productores forasteres de la xarxa mediàtica del PP les quals al seu torn subcontracten amb les valencianes que són les que fan la faena. El negoci antic dels intermediaris. Continua degradant la programació, omplint la pantalla i les ones de la ràdio amb els amics madrilenys d´Intereconomia, ABC, La Razón, El Mundo, i resta de mitjans addictes. Compra tres documentals mediocres per un preu desorbitat „cas Triskel„ i contracta com a director d´antena un exdirectiu d´Intereconomia „Fernando Lázaro Quintela„ relacionat amb la mateixa productora. Després d´un any, el senyor Quintela també ha cessat «a petición propia» sense que mai se´ns haja informat per a que ha servit a RTVV pagar-li un any de cadira i despatx a Burjassot. El senyor López Jaraba i la senyora Lola Johnson „aleshores directora de Canal 9 i actualment consellera de Cultura„ oculten durant una setmana els casos d´abusos sexuals de Vicente Sanz „secretari general de RTVV„ contra tres periodistes de la casa i no li obren expedient per la qual cosa hem hagut de pagar-li finalment prop de 20.000 euros d´indemnització. Després d´haver arruïnat RTVV una mica més, es presentava com el salvador amb una proposta d´ERO que ha estat anunciant més d´un any per a tortura psicològica del personal de RTVV, i per a dur-lo endavant es gasta prop d´un milió d´euros més entre informes i empreses assessores.

Més que un gestor maldestre, més que un periodista mediocre, aquest senyor és l´executor d´unes polítiques, les del PP de Camps, primer, i d´Alberto Fabra, després. L´operació consisteix a sotmetre i manipular tant com es puga l´opinió pública valenciana i fer-ho traient diners per als amics i endeutant greument les arques públiques per tal de desacreditar RTVV i acabar regalant-la amb les seues instal·lacions, equipaments i arxius. 

El mercenari està complint la seua faena. Ja no el necessiten per a la nova etapa i per això no l´han renovat. Però, encara continua al càrrec fins que no complete la massacre. Quan arriben els diners per poder pagar els despatxats, l´executor se´n tornarà a Madrid com aquells assassins professionals de les novel·les negres que desapareixien sense deixar rastre. Tots els col·laboradors necessaris es quedaran ací: els directius de RTVV a les seus ordres, els periodistes que han participat amb entusiasme de les intoxicacions informatives més vils, els polítics del PP que ho han aprovat tot i especialment els del Consell d´Administració de RTVV que han demostrat el nivell d´abjecció a què es pot arribar sense despentinar-se.

Després d´una vaga a RTVV el dia que complia 23 anys, celebració que la cadena va ignorar, dos mesos després d´un ERO que no s´ha posat en marxa „el director general va dir al Consell d´Administració que començarien a despatxar a primers de setembre„, després dels 56 expedients als treballadors, d´un inici de temporada que enfonsa més encara l´audiència, després que ho hem reclamat per escrit diverses vegades, què espera Miquel Domínguez, president del CA de RTVV, per convocar una reunió? Òbviament, que li ho manen. Col·laborador necessari.


*Professor de sociologia UV i membre del Consell d´Administració de RTVV a proposta de Compromís

No hay comentarios:

Publicar un comentario