martes, 2 de julio de 2013

Nota del Comité de Empresa a Rosa Vidal

Burjassot, 1 de juliol de 2013


A/A Directora General de RTVV
Sra. Rosa Vidal:


          El comité d’empresa de RTVV lamenta profundament la resposta que la Dtra Gral de RTVV adreçà a aquest òrgan sobre la situació de la Unitat de Documentació.
      És evident que Rosa Vidal no pot saber de Documentació. Aleshores, algú està assessorant-la malament. La seua contestació conté mitges veritats, mentides i molts silencis.
       La Dtra Gral afirma que el seu objectiu “és mantindre i conservar l’arxiu audiovisual de RTVV.” S’enganya. Açò només és una part del que ha fet el Centre de Documentació des de 1989.
De fet, en el seu escrit evidencia un clamorós desconeixement de quines tasques es realitzaven i quines es fan ara. Per exemple, qualsevol professional de RTVV sap que Documentació no grava imatges, com afirma Rosa Vidal. Ni ho ha fet mai ni, donades les circumstàncies, ho fa ara.
Cal aclarir-li a la Dtra Gral que la raó de ser del centre de Documentació és servir als usuaris la informació que necessiten. Per aconseguir açò, és imprescindible uns treballs documentals, com ara:
  1. Selecció dels documents o fons d’informació que seran d’utilitat per als usuaris, és a dir, aquells que fan ràdio i televisió com ara periodistes, guionistes, realitzadors, operadors d’equips, etc..
  2. Descripció física i anàlisi detallada dels continguts dels documents.
  3. Recerca i recuperació ràpida i eficient de la informació (un aspecte fonamental als centres de documentació dels mitjans de comunicació).
D’aquestes tres funcions bàsiques, CAP es realitza en l’actualitat al Centre de Documentació de RTVV. Les tres es feien fins que 30 treballadors de la Unitat foren acomiadats per l’ERO.

Rosa Vidal menteix quan diu que es continuen seleccionant imatges. Aquesta tasca ha deixat de fer-se amb el comiat dels documentalistes. Per exemple: ni un sol pla dels bruts que han gravat els càmeres d’informatius i programes o dels enviaments que arriben diàriament de la FORTA i de les agències de premsa és seleccionat, analitzat i emmagatzemat per a  reutilitzar-se posteriorment.
        
    Encara s’arriba més lluny: una vegada la peça informativa s’ha emès, els bruts de càmera es destrueixen. És una gestió nefasta que contradiu l’afirmació de la Dtra Gral de RTVV que estem “en un procés de transformació d’esta empresa cap a una empresa austera, sostenible i viable.” No seleccionar, analitzar i arxivar diàriament desenes d’hores de gravacions audiovisuals per a la seua reutilització no és auster ni sostenible. Només ha de preguntar a qualsevol productor de la casa.
            Rosa Vidal omet en la seua enumeració de treballs que s’estan fent , a data de hui, l’anàlisi documental. No el cita perquè, lamentablement, ha deixat de fer-se perquè s’ha despatxat als treballadors que el feien. Professionalment és una altra decisió que va contra RTVV: sense anàlisi no hi ha possibilitat de recuperació. Analitzar consisteix a descriure, indexar, classificar, localitzar, identificar... per a després, Sra. Vidal, recuperar i reutilitzar de forma eficient.
            La Dtra Gral empra mitges veritats quan parla que “ara són els usuaris els que fan la majoria de recerques”. Si les fan és perquè no els queda un altre remei perquè els documentalistes ja no estan. Documentació ja no obri ni de vesprada ni el cap de setmana. De matí, a més a més, no aten cap petició informativa. La Dtra Gral hauria de saber, o li haurien d’haver dit, que no tots els treballadors de la casa tenen accés a l'aplicació per buscar imatges (Tarsys) ni tampoc estan formats per a usar-la. A banda que Tarsys no permet l’accés a tot l’arxiu de RTVV sinó únicament  a aquell que està digitalitzat. Oblida, o desconeix també, que els usuaris no tenen accés a les bases de dades de documentació escrita, biblioteca i discoteca.
            L’única cosa que fa la Unitat de Documentació (mai ha sigut Departament com vosté la defineix Sra Vidal) és arxivar les emissions de RTVV, però sense cap tractament documental exhaustiu que impedeix una recuperació solvent i àgil.
            Sense seleccionar, analitzar i recuperar, un Centre de Documentació es converteix en un magatzem.
            Ens agradaria, també, que la Dtra Gral definira altres qüestions que silencia, com ara la digitalització retrospectiva de l’arxiu per a garantir la conservació futura i que ara no funciona per manca de personal.  O que parlara de la substitució de grans professionals  despatxats que  eren “polivalents” des de fa molts anys per “auxiliars” o per altres treballadors que mai han exercit aquestes funcions. 30 professionals han estat acomiadats i l'empresa encara no ha anunciat  si el servei de documentació serà externalitzat i en quines condicions.
Per acabar, ens haguera agradat que ens tranquil·litzara sobre el futur de l'arxiu de RTVV, patrimoni audiovisual dels valencians. La Dtra. General tampoc aclareix l'ús de l'arxiu amb l'externalització de la producció i l'arribada de les productores.   L'arxiu de RTVV ha estat pagat amb els diners de tots els  valencians i ara empreses privades no es poden aprofitar ni fer negoci.
            Sra Vidal, per favor, no torne a ofendre així la feina feta per molts professionals al llarg d’aquestos 23 anys de treball i, quan s’haja d’assessorar, no es deixe enganyar. La fan quedar com ignorant i mentidera. No és propi d’una Directora General d’una Ràdio Televisió pública.


                                                                                                          Atentament
                       

           
                                                                                              Salut Alcover
Presidenta del Comité d’Empresa            

1 comentario:

  1. Que ganas tengo de que desaparezca Canal 9... @Rariano_Majoy

    ResponderEliminar