jueves, 27 de agosto de 2015

CARTA OBERTA A XIMO PUIG


Molt Honorable President de la Generalitat: Valorem molt positivament les declaracions que ha fet sobre la seua intenció de reobrir RTVV el mes aviat possible i d'atendre «molt especialment» l'opinió dels treballadors als quals reconeix que «foren especialment maltractats per l'anterior administració».  Efectivament, els treballadors de RTVV no vam ser els culpables de les desfetes de l'anterior govern sinó víctimes, junt a la resta de la societat valenciana, de les seues polítiques. També compartim que hi ha «problemes fonamentals» per fer realitat el dret que tenen els valencians, emanat de l'Estatut d'Autonomia, a tindre una ràdio i televisió pública.
No dubtem de la seua voluntat política ni la del govern que presideix de reobrir RTVV. Es tracta d'un compromís al que vosté ha posat data en insistir que les emissions es reprendran el pròxim 9 d'Octubre. Ho va dir durant la campanya electoral i ho ha reafirmat com a President de la Generalitat.
Els treballadors de RTVV, una vegada més, també ens reafirmem en què no som el problema per reobrir, sinó part de la solució i que estem disposats a col·laborar des del rigor i la flexibilitat, aportant les solucions que la complexa situació requereix. Els nostres plantejaments on fixem les bases d'una desitjable negociació ja els coneix però considerem oportú fer algunes reflexions.

EL 9 D'OCTUBRE NO ÉS EL FI, SINÓ EL PRINCIPI

La primera de totes és que de cap de les maneres anem a acusar-lo d'incomplir les seues promeses electorals si no és possible obrir el 9 d'Octubre. Canal 9 i Ràdio 9 han d'encetar les emissions amb totes les garanties i amb la qualitat que es mereix el poble valencià. Naturalment, no podem prendre'ns seriosament la possibilitat d'emetre a través del Canal Generalitat Valenciana. No portaria a cap lloc, complicaria la reobertura de RTVV  i transmetria el pitjor dels missatges que pot dirigir-se a la societat valenciana a dia de hui: que l'objectiu de posar en marxa la radiotelevisió autonòmica no té més finalitat que permetre que ixquen els polítics de torn.
No podem fer una caricatura de la societat valenciana ni un subproducte. Hem d'oferir, des del primer moment, el que reivindiquem, esperem i ens mereixem els valencians,  sense improvisacions, ni provisionalitats.
El Comité d'Empresa mai no s'ha negat a que l'inici d'emissions es realitze amb un nombre reduït de treballadors, però això ha de estar emmarcat en un acord laboral previ que done resposta global a la situació dels treballadors de RTVV. Un acord que incloga tot el procés de reobertura de RTVV, des del començament de les seues emissions fins que estiga a ple rendiment, amb la plantilla definitiva.  El que demanem és que es planifique a través de la negociació, i tenint en compte criteris raonables i professionals, quants treballadors haurien d'entrar ara i quants formaran finalment la plantilla.

ELS TREBALLADORS VOLEM COMENÇAR A NEGOCIAR

Som conscients que caldrà reestructurar l'anterior plantilla però també tenim clar que no podem aspirar a una ràdio i una televisió de segona i que, per això, la plantilla definitiva no podrà ser molt diferent en dimensió de la que hi ha en la resta de comunitats de característiques semblants a la nostra.
Entenem i compartim que, qualsevol acord al qual s'arribe ha de ser econòmicament viable i garantir la màxima seguretat jurídica per a les dos parts. Sabem que hi ha diverses alternatives per tal d'aconseguir-ho. Sabem que a través de la necessària negociació podem superar alguns dels problemes que vosté ha qualificat de «fonamentals».
El Comité d'Empresa està preparat per encetar de forma immediata les negociacions. Ara és el govern que vostè presideix  el que ha de moure fitxa, ben entés que la inacció o els subterfugis no ajudaran a solucionar cap problema.